Sok képernyő és videó

A Kreatív jóvoltából a rabbitblog szerkesztősége is részt vett a TV-Web-Mobil konferencián. Az alábbiakban az általunk leghasznosabbnak tartott prezentációkat osztjuk meg.

A konferencia legszórakoztatóbb előadását kétségkívül a mitós Pőcze Balázs, és volt munkatársa, Szántó András tartotta arról, hogy milyen érvekkel lehet leszerelni a “mérges embereket”, akik különböző vélt vagy valós érvekkel próbálják elszabotálni a mobilos alkalmazások fejlesztését. Ha néhány érvre szorulsz, hogy visszaverd az olyan szólamokat, hogy “ez csak egy hype”, “alig vannak itthon okostelefonok”, “ez aztán nem fog vírusként terjedni”, “néhány percet játszanak vele, utána nem érdekli majd őket” vagy “tuti, hogy ezzel nem lehet pénzt keresni”, akkor lapozd át az alábbi prezentációt.

Szórakoztató és tanulságos előadást tartott a konferencián Doranksy is, aki a webvideó korszakainak gyors összefoglalása után arról beszélt, hogy milyen változások várhatók ezen a területen. Saját összefoglalójában írja, hogy “az exponenciálisan növekedő médiában azok a cégek lesznek képesek növekedni és életben maradni, akik ugyanazzal a tempóval lesznek képesek tartalmat produkálni – leginkább videó megosztó oldalak -, vagy olyan márkákat birtokolnak, amelyek felé a felhasználók gravitálnak és olyan üzleti modelljük van, ami csak részben a webből akarja eltartani magát, ugyanis a weben szerintem jelen pillanatban üzletileg megtérülő módon mozgóképes tartalmat publikálni nagyon nehéz – ha egyáltalán lehetséges -. Leginkább televíziós társaságok rendelkeznek azzal az erőforrással, hogy a most még ingyenes webet mozgóképes tartalom piacán a Youtube mellett helyet foglaljanak és ha nem riadnak vissza a homályos jövőtől, akkor kiépíthetnek olyan következő generációs márkákat és modelleket, amik közép-távon nyereséges irányba vihetik el ezeket a próbálkozásokat”. Azaz a kérdésben Matyi is hozzánk hasonló álláspontot képvisel.

Varga Karcsi (Medián webAUDIT) a legnézettebb videós híranyagok statisztikáit vizsgálva arra kereste a választ, hogy mi a sikeres videós hírszolgáltatás titka és mitől függ a nézők száma és összetétele. Válaszai pedig a következők:

  1. A feldolgozott téma: időben és térben korlátozottak a lehetőségek, ezért előre tervezhető vagy hosszan tartó események, történések választhatók videóhír témaként; sok múlik a szerencsén.
  2. Az alkalmazott hangnem, stílus: a mozgókép tág teret biztosít a kifejezésmód megválasztásában.
  3. Az anya-site közönsége: a beágyazásnak köszönhetően más site-ok közönsége is elérhetővé válhat.
  4. A videóhoz irányító út, valamint a címválasztás, a szövegkörnyezet: figyelemkeltő cikkekbe ágyazva több féle úton több féle közönséghez is eljuthat egyazon videóhír.

Ács Tamás (Gemius) a hazai és CEE régiós mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról mutatott be adatokat, emellett pedig az RTL Klub tévés és az RTL Most online nézettségével foglalkozott részletesen. Az előbbi témáról még várható “nagyanyag” itt a blogon, ezért most csak az utóbbival kapcsolatban osztunk meg néhány érdekes adatot.

Míg a Barátok közt adásait a tévében kb. 1,5 millióan követik, addig az online epizódok mindössze 30-40 ezres nézettséget érnek el. A Heti Hetes egyik 1 milliós nézettségű adása pedig alig több mint 13 ezer látogatót vonzott az RTL Most-on a műsort követő egy hétben. Az adatok alapján látszik, hogy az RTL Most keddi látogatottsága a hétfő esti Győzike Show és Showder Klub adások miatt ugrik meg. Az RTL Most iránti érdeklődés hét közben a napi rendszerességgel sugárzott műsorok magas látogatottsága miatt nagyobb. Az RTL Most napi látogatottsági görbéje nagyon hasonlít a tévénézési görbe alakjára, az esti főműsoridőben a legmagasabb a nézés.

Ezzel szemben az Indexvideó esetében a munkaidő kezdetekor nő meg a nézés, és egészen estig viszonylag egyenletesen alakul. Az RTL Most-on a Rubi és a Barátok közt sorozatok után látható egy nagy növekedés a nézésben, többnyire ez a két műsor hozza a legtöbb látogatót.

A konferenciáról egyébként Dávid kollégám két részben tudósított a CEMP blogon.

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!

Kövesd a Rabbitblogot Facebookon, vagy iratkozz fel az rss/email értesítőre!

“Sok képernyő és videó” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Az összefoglaló jó :) köszönet a prezikért, de az utsó előadás feltöltését lehetne kérni újra? Ilyenkor már fáj a szemem a kérdőjelektől.

  2. Próbáltam megszerelni, de sajnos sem a pdf, sem a ppt nem hajlandó megjelenni a slideshare-en, újra feltöltve sem :/

  3. A Mitos prezentáció azért mosolyfakasztó, na. Itt van a Twitter is évek óta, mégsem találkoztam egyetlen esettanulmánnyal, ahol kimutatható lett volna a haszna, vagy önálló csatornaként lehetett volna értékelni. (És nem is feltétlenül a Return of Investmentre, inkább a Return of Influence-re gondolok.)

    Csak azért mert létezik, még nem lesz Magyarországon is sikeres és/vagy hatékony felület. Ahogy a konzolrobbanás közben is csúnyán elbukhatott a Nokia N-Gage konzolmobil. C’est la vie.

    Másfelől a hitelességhez és meggyőzőerőhöz hiányzik legalább egy saját mobil kampány esettanulmánya. De eddig valszeg sem a Mito, sem a megbízóik nem fogadtak erre a lóra. Viszont kampány nélkül kicsit olyan ez, mint amikor a katona arra bíztatja a társait, hogy nyugodtan keljenek át a szántóföldön, mert biztosan aknamentesítve van, de ő maga csak a többiek után indul el.

    Be kell látni, hogy Magyarország átugrik bizonyos technológiákat. Ilyen a MiniDisc, a csekkes fizetés, a micropayment és a Twitter. Sok érvem van arra, hogy a magyarok várhatóan miért ugorják majd át a kereskedelmi, vagy szponzorált mobil appok tömeges letöltését is.

Ne tartsd magadban a véleményedet!