Keresőnap

Konrád jóvoltából részt vettem a tegnapi Keresőmarketing Napon, amit a kiro és Konrád cége szervezett. Látszik, hogy úgy indultak neki a dolognak, hogy kurrens, érdekes, vagyis jó konferenciát szerveznek, felkapott témával, nemzetközi szakértőkkel és hazai illetékesekkel, ahol az ügynökségi és média oldal mellett az ügyfél (avagy laikus =:) oldal is képviselti magát. Ez részben sikerült is.

Azért csak részben, mert az előadások színvonala eléggé változatos volt. Erős kezdés után kicsit ellaposodott a dolog, különösen igaz ez a médiaajánlat-jellegű prezikre. A délutánt Tóth András dobta fel, aki laikusként közelített a témához, de olyan személyiség, aki bármikor, bármiről, bármennyit képes élvezetesen előadni. Szvsz tréninget kellett volna tartania a többieknek – tisztelet a kivétel(ek)nek. =:)

Az erős kezdés alatt elsősorban Fredrick Marckini (iProspect alapító) ütős előadását értettem a marketing jövőjéről. A prezi központi gondolata az “eternal life”, azaz a tartalmak örök élete. Ennek kulcsa a digitalizáció, aminek segítségével a tartalmak örökké elérhetővé és kereshetővé válnak. A cégeknek pedig sok és jól optimalizált tartalommal kell jelen lenniük ebben a világban, hogy közönségük megtalálja őket. A digitalizáció és a távközlési eszközök konvergenciája mentén a keresés hely, idő és platform-független lesz. A médium nem fog számítani többé.

Az alapvetés mellett Marckini kiemelte, hogy a felhasználók már most sem csak a keresőkben keresnek, hanem gyakorlatilag mindenhol: a youtube-on videókat (sőt reklámokat), az animal planeten állatokkal kapcsolatos infókat stb. stb. A különböző keresőben pedig más és más keresések jellemzőek, így pl. a “seal” keresőszóra egészen más eredményeket kapunk a Google-ben, a YouTube-on vagy az Animal Planeten… A közösségi keresésnek egyre nagyobb szerepe lesz, hiszen az információ tengerben szükség van eligazodási pontokra, biztonságra, és persze az időnk sem végtelen, hogy mindent átnézhessünk. A közösségek szerepe tovább nő, és a márkák közül az lesz a nyerő, amelyik belép ezekbe, amelyikről a fogyasztók a legjobb történeteket “mesélik” (blogolnak, diggelnek, fotót és videót osztanak meg stb.). A kulcs, hogy a márkák hívják meg a közönséget a termékeikkel kapcsolatos tartalomteremtésre és biztosítsák a helyet ezek megosztására.

A folyamat eredményeként a keresés az offline világnak is része lesz (pl. on-demand műsorok). A digitalizáció self-service és on-demand világot teremt. A digitális tévé esetében megszűnik a főműsoridő fogalma, a tévé reklám veszít hatékonyságából, s a hirdetőknek új utakat kell keresniük (pl. product placement). A fejlődő mobil technológiák pedig végképp megszüntetik a tartalomfogyasztás helyhez kötöttségét.

Marckini előadása azért is volt nagyon profi, mert alapvető információkat, tudásmorzsákat szervezett rendszerbe, új megvilágításba helyezte és a jövőbe is kivetítette őket. Pontosan a megfelelő arányban foglalkozott a különböző témákkal, kezdve az alapokkal (fizetett vs. organikus találatok fogalma és súlya, az első három találati oldalon való megjelenés fontossága, optimalizálási alapok), folytatva az optimalizálás nehézségeivel (pl. különböző közönségek, egyének eltérő nyelvhasználata).

Kitért arra is, hogy a keresésnek milyen fontos szerepe van a pr tevékenységben. A “search-leveraged PR” gondolata és az adott tippek (kereső-optimalizált pr cikkek), ismertetett trükkök (megjelenés a Google, Yahoo stb. News oldalain) igencsak hasznosak és elgondolkodtatóak lehetnek a píáros kollégák számára.

Az előadásból egyébként nem maradtak ki a kurrens és a már némileg megkopott buzzwordök sem, úgyis mint long tail, collaborative filtering vagy social search. =:)

All in all, nagyon jó előadás volt, s már emiatt is megérte elmenni.

Kicsit hosszúra nyúlt a post, úgyhogy folyt. köv. (Nem, nem egy hónap múlva =:))

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!

Kövesd a Rabbitblogot Facebookon, vagy iratkozz fel az rss/email értesítőre!

“Keresőnap” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Ne tartsd magadban a véleményedet!