Kipróbáltuk: Az új Webaudit

Kétségtelen, hogy ráfért már egy frissítés a régi site-ra. Az április végén indult új Webaudit oldallal most ismerkedem, és számos észrevételem van.

Kezdjük a pozitívumokkal, nyilván ebből sokkal kevesebb lesz, hiszen kritizálni mindig egyszerűbb… Először is le kell szögeznem, hogy sokkal szebb lett az oldal. Tetszik az is, hogy az időszaki statisztikák kiválasztásához timeline-os megoldást választottak. Ugyancsak hatalmas “vívmány”, és bizony nagyon hiányzott a keresés. Praktikus az is, hogy a lekért adatokat egy gombnyomással excelbe lehet exportálni. (Itt elkezdhetnék siránkozni azon, hogy jaj, az fizetős, sőt drága program, de lássuk be: a mi szakmánkban ez a leggyakrabban használt szoftver ever.)

Térjünk is rá a szaftosabb részekre, a kritikára. Először is: nagyon lassú az oldal, és sajnos továbbra sem sikerült megoldani, hogy a fejlécben található logó lekattintásával vissza lehessen térni a nyitó oldalra. Sőt az ugyancsak a fejlécben található median.hu és webaudit.hu link sem működik. Mint mások is jelezték: nehézkes, vagy legalábbis eléggé szokatlan a navigáció. Az egyes oldalakhoz ugyanis a szép magyar nevű Folderek gomb alatti fa nézetből vagy a szintén ott található keresőből lehet eljutni. Szerintem célszerű lenne a keresőt innen kihozni, a “Foldereknek” pedig valamilyen értelmesebb nevet adni, honlapok listája vagy oldallista vagy valami ilyesmit.

Első blikkre nem lehet megállapítani, hogy belföldi, külföldi vagy teljes forgalmat látunk-e, mert erre csak az oldal színei utalnak, ami szerintem távolról sem tekinthető egyértelműnek, főleg annak a számára, aki csak ismerkedik a site-tal.

Ugyancsak nem szerencsés, hogy nem különítik el semmilyen jelzéssel azokat a fícsöröket, amelyeket csak bejelentkezéssel lehet elérni. Ezeket jelölhetnék pl. a már hagyományosnak tekinthető módon: világos szürke, nem kattintható betűkkel. Sőt akár el is tüntethetnék előlem azokat a dolgokat, amiket nem érhetek el (persze, akkor nem is csorgatnám a nyálamat utánuk – a szerk.). A menü fülek közül bejelentkezés nélkül csak a Látogatottságnál nézelődhetek, a Forgalom Analitika, a Látogató Analitika és a WebProfile nem érhető el. A Látogatottságnál sem lehet megnézni a kor és nem szerinti megoszlást, a real time statokat, illetve az url statisztikát. A korábban is elérhető napi látogatottsági adatok, illetve heti és havi látogatószámok hozzáférhetőek.

A navigáció témaköréhez tartozik, hogy ha a teljes webaudit forgalomtól indulok, és belekattintok pl. az origóba, majd az alá mért freemailbe, akkor a látogatottsági adatok fölött megjelenik a >> teljes WebAudit forgalom >> origo >> Freemail linksor, így könnyen vissza tudok navigálni az összes oldalhoz. Ha azonban a nyitó oldali keresőből jutok el egy site-hoz, ugyanezt nem tudom megtenni. Alapvetően tetszik a timeline-os megoldás, csak az a bosszantó, hogy ha a sidebar menüben éppen napi statisztikát állítottam be, akkor hiába kattintgatok a timeline-on lévő hetekre, folyton csak a vasárnapi adatokat tolja elém.

Nem találom korábbi nagy kedvencemet, a tematikus oldallistát. Az nem csak azért volt remek, mert kategóriák szerint egyben mutatta a webaudit által mért női, it, gazdasági, sport, hír stb. site-okat, hanem mert az egyes kategóriákra kattintva azonnal látni lehetett, hogy az alá tartozó oldalak közül éppen melyik a leglátogatottabb. Úgy látszik, ez túl nagy jótétemény volt =:(

Mellékesen jegyzem meg, hogy a híreket nem lehet új taben megnyitva olvasni, nincs saját url-jük. Így pl. nem is linkelhetők.

A nagy újdonág igazából a WebProfile szolgáltatás, amelyet azonban csak – végső soron érthető módon – a saját ügyfelek érhetnek el, s lényege, hogy a rendszer “nagy pontossággal adja meg a látogatók nemenkénti és korcsoportonkénti összetételét. (…) A napi WebProfile statisztikák mellett a heti és havi látogatószámokhoz illeszkedő látogató-összetétel adatok is rendelkezésre állnak, a kombinált nem és kor szerinti megoszlás mellett lakóhelyenkénti, valamint iskolai végzettség szerinti bontásban.” (a cikket linkelni nem tudom, nincs saját url-je). Sajnos ezekről a fícsörökről nem tudok beszámolni, mert használatuknhoz bejelentkezés szükséges…

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!

Kövesd a Rabbitblogot Facebookon, vagy iratkozz fel az rss/email értesítőre!

“Kipróbáltuk: Az új Webaudit” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Mint a webaudit.hu fejlesztés/kivitelezés témakörben illetekes valaki, elsőként hadd köszönöm a dícsérő szavakat.

    2.ként pedig sietek – de mennyire – eloszlatni a aggályaidat a hiányzó vagy fel nem található funkciók kapcsán: minden lesz, ami eddig volt, sőt…

    Az év folyamán intenzív szolgáltatásfejlesztés fog történni, az ezen belül megvalósuló új és régiúj funckiók listája (roadmap) hamarosan rendelkezésre áll. Az általad különösen hiányolt tematikus csoportosítás még ebben a hónapban elérhető lesz, kiegészítve egy roppant hatékony és érdekes újdonsággal, a tetszőlegesen szervezhető logikai folderstruktúrával (na tessék, most lebuktam a folder dologgal kapcsolatban…).

    Végezetül pedig: ha ergonómiai, szakmai, etc ötleteid vannak (akár kritikai formában) és úgy érzed, hogy szívesen osztanád meg ezeket a fejlesztőkkel (akik alapvetően volnának nyiltak minden, a használatot könnyítő és a felhasználói élményt élvezetesebbé tévő változtatás megtételére), akkor írj a webaudit@ivy.hu.nospam címre. De télleg, hiszen látszik, hogy vájtszemű vagy a témában.

  2. kicsit off, de azért topic…javaslat, úgy tűnik elég nagy a mozgolódás az online adatok megjelenésében…. ma jelentette be Brett Crosby és Jeffrey Veen San Francisco-ban az Emetrics-en az új Google Analytics-et…. mindenféle új vívmányokkal… talán érdemes ránézni arra is, hogyan jeleníti meg az időszaki statisztikákat, stb…

  3. hát lenne mit fejleszteni rajta…én csak az old verzióval vergődöm zöldágra – lévén fapados felhasználó… másnak biztosan nagyon jól megy, nekem a régi sem tetszett, de sokkal használhatóbb – az auditáltságon kívűl nincs használható fícsörje – rengeteg ingyenes statisztikai rendszer többet tud jóval

  4. Sajnos most nem nagyon működik az oldal, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy az új rendszer egy kicsit lassabb, és olykor a belső funkciók nehezen vagy időszakosan nem elérhetőek.
    És most már jó régóta van magyar google analytics is;)

Ne tartsd magadban a véleményedet!