IAB Hungary Adex 2011: nettó online reklámköltési adatok

A mai Médiapiac konferencián jelentette be az IAB a hivatalos online reklámköltési adatokat, így a listaáras, részleges display adatok mellett megvannak a teljes piacra vonatkozó, hivatalos nettó számaink is. Az adatok, ahol lehet, önbevalláson alapulnak, ami az így le nem fedett területekre vonatkozóan kontrollált szakmai becsléssel egészül ki. Az  IAB partnere az Adex adatok szolgáltatásában a MAKSZ, illetve a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan továbbra is a PwC.

Az IAB Adex adatai szerint a teljes nettó online reklámköltés 2011-ben 30,4 milliárd Ft volt, ami a teljes reklámpiac 18,8%-át jelenti, és 12%-os növekedést az előző évhez képest. Az online reklámtortán belül a display szegmens gyakorlatilag stagnált, így 1%-os növekedéssel 15 milliárd Ft-on zárt. Ez azt jelenti, hogy a “hagyományos” médiatulajdonosoknál, sales house-oknál bekövetkezett csökkenést – elsősorban – a Google és Facebook display kampányok hozták fel az előző éves szintre.

A search 31%-os növekedéssel 9,8 milliárd Ft-ra nőtt, a listing 17%-os bővüléssel 4,67 milliárd Ft, az email pedig 5%-os növekedéssel 0,95 milliárd Ft. Az online reklámköltésben a direkt és indirekt (ügynökségi) költés aránya 32% vs. 68%. Az online mellett külön szakértői becslés készült a mobil (display és non-display) reklámpiacról, amelyet 740 millió Ft-ra tett az IAB. Így a teljes digitális reklámköltés 31,14 milliárd Ft-ra tehető.

Az MRSZ módszertani újításához igazodva net-net adatokat is szolgáltatott az IAB, ez alapján az online reklámköltés 28,5 milliárd Ft-ra tehető. Érdemes megemlíteni, hogy az online költések egy jelentős részénél – pl. a search nagy része – a nettó vs. net-net felosztás nem értelmezhető. Elsősorban a display szegmensben van értelme ennek az adatnak, ahol egyébként a direkt és indirekt bevételekre vonatkozóan is van IAB becslésünk.

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!

Kövesd a Rabbitblogot Facebookon, vagy iratkozz fel az rss/email értesítőre!

“IAB Hungary Adex 2011: nettó online reklámköltési adatok” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. ….ez tehát azt jelenti, hogy a Google-hez és az FB-hez megy az online költés fele, illetve, hogy itt van csak növekedés, amiből az következik, hogy kellene olyan pénzt találni, amely Mo-on marad és nem display.

  2. meg az, hogy a display-re is kellene más modell, nem az olcsó ct-ben kellene versengeni, hanem az online brandingre ráerősíteni.

Ne tartsd magadban a véleményedet!