Közösségi média fogalmak (és fogalmatlanságok :)

A közösségi média – hasonlóan minden éppen feltörekvő területhez – fogalmi zavarokkal küzd. Bár van IAB social munkacsoportunk, addig is míg ők előállnak valamilyen felvilágosító anyaggal, érdemes tisztázni egy alapvető félreértést. Igen, az application vs. „api” párosra gondolok.

Az „api” ugyanis NEM az application rövidített, netán becézett formája, hanem az application programming interface (alkalmazásprogramozási felület) betűszava, amit ebből kifolyólag helyesen API-nak írnánk, de ebbe a nyelvnáci irányba már nem szeretnénk elmenni (és persze ezzel is lehetne vitatkozni).

Az alkalmazásprogramozási felület vagy alkalmazásprogramozási interfész (angolul application programming interface, röviden API) egy program vagy rendszerprogram azon eljárásainak (szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja, amelyet más programok felhasználhatnak. Egy nyilvános API segítségével lehetséges egy programrendszer szolgáltatásait használni anélkül, hogy annak belső működését ismerni kellene. – Wikipedia

Azaz például az iWiW vagy a Facebook API-jának köszönhetően külső fejlesztők készíthetnek alkalmazásokat, melyek ezeken a platformokon futnak, s ezek adatbázisát használják.

Az API fogalmának tisztázása után valamivel beljebb vagyunk, de rögtön bele is ütközünk az application (becézve app) / widget / gadget trióba. Az IAB tavaly májusban kiadott közösségi média definíciói között, a webes alkalmazásokon belül az alábbi elkülönítést találjuk:

  1. Az alkalmazás (application) kifejezést leggyakrabban platform-specifikus programok esetében használják, pl. Facebook vagy Myspace alkalmazások, melyek támaszkodnak az adott közösségi oldal megosztó funkcióira vagy a felhasználók által megadott adatokra és kapcsolati hálóra, támogatva a kapcsolódást, együttműködést és az önkifejezést. A közösségi média alkalmazások általában csak azon a platformon működnek, melyre tervezték őket.
  2. A widgetek az alkalmazásoktól elsősorban abban különböznek, hogy minden olyan platformon is működnek, amely engedélyez külső tartalmat, pl. közösségi oldalakon, blogokon, kezdőoldalakon, desktopon, személyes weboldalon, s nem feltétlenül használják az adott platform adatait. A fő különbség tehát a hordozhatóságban van.

A gadgetekkel a dokumentum nem foglalkozik. A Wikipedia meghatározása szerint a(z application) gadgetek olyan számítógépes programok, amelyek úgy nyújtanak különböző szolgáltatásokat, hogy nem szükséges több különböző alkalmazásnak futnia, hanem egy olyan környezetben futnak, amely több gadgetet tud kezelni, pl. Google Desktop, Google Gadgets, Microsoft Gadgets, Apple Dashboard Widgets. Bár definíció szinten nem találkozunk vele, a gadget kifejezést leggyakrabban a desktop widgetekre alkalmazzák.

A témához kapcsolódóan érdemes megemlíteni a jellemzően „connection” néven futó autentikációs szolgáltatást is, amit több közösségi oldal biztosít (pl. Facebook Connect), hogy külső oldalak tudjanak csatlakozni hozzá. Például a meetup.com-on megadott mai meetup szülinapos részvételünk automatikusan bekerülhet a Facebook hírfolyamba is, anélkül, hogy ezért fel kellene mennünk a Facebookra.

Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy míg az API és az alkalmazás különbsége éles és világos, addig a webes alkalmazások típusainak (közösségi média alkalmazás, widget, gadget) elkülönítése (még?) eléggé képlékeny.

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!

Kövesd a Rabbitblogot Facebookon, vagy iratkozz fel az rss/email értesítőre!

“Közösségi média fogalmak (és fogalmatlanságok :)” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Szia,

    Amikor közösségi média fogalmakat említetted, nem gondoltam, hogy éppen az application – api -ról írsz, így meglepődtem. A cikk jó, tetszik, amit leírtál. Bár nekem nem okozott keveredést, mert aktívan programozom is.

  2. Ó basszus, hogy én ez ellen az API = alkalmazásocska szóhasználat ellen mennyit küzdöttem. :) A másik amitől herótom van, hogy “kisalkalmazás”. Van amikor ez a “kis” alkalmazás sokkal több programozást igényel, mint egy “nagy” alkalmazás.

    Az alkalmazás/widget/gadget között én már próbáltam, de nem tudtam valódi, praktikus különbséget tenni. _Szerintem_ az adott platform gazdája szokta eldönteni, hogy hogyan hívja, és akkor illik ahhoz igazodni – de ez csak az én interpretációm.

  3. Offtopic fordításnáciság, de a widget legpontosabb fordítása a mütyür; a gadget pedig a kütyü. Nagyon fantáziadúsak ezek a programozók ám!

  4. “kisalkalmazás” hagyományosan a java applet ha jól tudom…

    Szintén hagyományosan az alkalmazásoknak ablak alapú oprendszerben ablaka van, illetve egyéb esetekben fullscreen szokott futni, míg a widget/gadget páros csak egy desktopba integrált “felülettel” rendelkezik, amit ablaknak nem feltétlen neveznék. Talán az active dekstopra kipakolható dolgokat nevezhetnénk előfutárnak, de macben nem vagyok otthon, lehet, hogy ők még előbb csináltak hasonlót :-) Weboldalon talán úgy lehetne elkülöníteni, hogy az application egy (lehetőleg önálló url-lel rendelkező) “nagy” szolgáltatás (pl. femina.hu/frizuraproba), míg widgetnek lehetne nevezni akár egy interaktív bannert.

Ne tartsd magadban a véleményedet!