Recesszió?

Recesszió van. Ebben a környezetben érezhetően felerősödnek bizonyos tendenciák, melyeket már látunk egy ideje. Van köztük olyan, amely az online reklámpiaci szereplők némelyikének kedvez, van olyan, amely egyiknek sem. Néhány példa:

  • tovább erősödnek a teljesítmény-alapú hirdetési modellek, ha nem is az affiliate (miért is nem lép ez irányban valaki?), de az átkattintás alapú megoldások,
  • ezzel párhuzamosan devalválódik a médiafelületek ára – átkattintás alapon vásárolva olykor csupán két számjegyű összegbe kerül “a nap végén” ezer banner megjelenés, s egy egyedi látogatót is pár Ft-ért el lehet érni,
  • a teljesítmény-alapú elszámolási alapokkal a korábbi idő és megjelenés alapú hirdetési bevételek töredéke érkezik be a médiatulajdonosokhoz,
  • a közepes és kis sales house-ok megszaporodásával érezhetően kezd kialakulni az árverseny, s a náluk tapasztalható nagyobb rugalmasság is mozgat be/át hozzájuk pénzeket (pl. az egyik nagytól több hete nem kaptam választ egy speciális megjelenésre, így “kénytelen voltam” helyette egy feltörekvővel számolni…)
  • az átkattintások ára bizonyos helyeken már a lélektani határ alá csökkent, s a nagyobb médiatulajdonosoknál is megjelennek azok a konstrukciók, melyekkel a korábbi árak töredékéért vásárolhatók átkattintások – persze ezek egy része az amúgy elad(hat)atlan inventory-n fut, de kevésbé “talált pénzként”, inkább részben a korábbi bevételek helyett jelentkezik,
  • ezzel együtt erősödik az igény az új/innovatív/eddig ki nem próbált megoldások iránt is, melyektől több oldalról is csodát várnak,
  • a recesszió miatt minden oldal “szorul” – az ügyfélnek csökken a kommunikációs büdzséje (a célszámok meg emelkednek), a médiatulajdonos kénytelen áron alul adni a felületeit, a (digitális) ügynökség pedig olyan munkadíjjal kényszerül számolni, ami mondjuk az offline világban szokás, csak éppen 10-szer vagy akár 100-szor annyi költés után,
  • és cseppet sem utolsó sorban: mindezzel együtt sajnos erősödik az “ügyeskedés” is, amiben mi magyarok olyan jók vagyunk, mert valamiből mégiscsak élni kell…

És persze ez utóbbit még lehetne hosszasan ragozni, ha nem figyelne ott a fotóm a jobb felső sarokban. Recesszió ide vagy oda, hosszú távon “sajnos” ez a lemegyünk kutyába, a másik oldalon meg próbálunk ügyeskedni szemlélet nem tartható fenn. Arról már nem is beszélve, hogy a tisztán játszó szereplők vagy elvéreznek vagy felveszik a ritmust. Recesszió ide vagy oda, nagyon nem jó irányba megyünk. Szomorú vagyok.

(Kiegészítés: az előző bekezdés általánosan az online szakmára, nem pedig valamely konkrét cégre vonatkozik, és – ahogyan minden itt leírt gondolat – szigorúan a saját véleményemet tükrözi, nem a munkaadómét.)

És ti, kedves olvasók, akik akár név nélkül is mondhattok véleményt, hogy látjátok ezt?

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!

Kövesd a Rabbitblogot Facebookon, vagy iratkozz fel az rss/email értesítőre!

“Recesszió?” bejegyzéshez 9 hozzászólás

  1. Igazából két takitikát látok (a nem csinálok semmit máshogyon kívül):

    Az egyik, hogy itt ez a válság, szorosra kell húznom a nadrágszíjat, csak a hatékony, rövid távú, jól mérhető, ügyfélszerző reklámokkal foglalkozom.

    A másik, meg hogy itt a válság, úgyse tehetek semmit, de lesz ebből kiút, szóval ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy kipróbáljak új módszereket, amik ha bejönnek, akkor azokkal le tudom söpörni az asztalt a válság után.

  2. A válság miatt nagyon megélénkült a tanácsadói piac. Jönnek, érdeklődnek mit lehet, mit lehet jobban csinálni, stb.
    Én inkább azt érzem, hogy tisztul a piac egyik része, miközben az online ügynökségeknek ki kellene találni magukat.

    Durván fogalmazva: vége a hazai online piaci fejlődés hőskorának. Az eddig bevált rend már egyre kevésbé működik, és újra kellene gombolni a kabátot. Azt még nem látom, hogy ez a mutyi megszűnését vagy épp ellenkezőleg, a mutyi erősödését fogja-e jelenteni…

  3. A csodaelvárás engem nagyon idegesít. A legtöbben azt mondják, hogy “na, akkor most megmutathatjátok, mire képes ez a webkettő” és egycsapásra eredményeket várnak “mer’ a Zobamának is annyira bejött”, meg egyre gyakoribb, hogy terméket akarnak eladni pr-rel. És még mindig azt gondolják, hogy az online cucc az olyan mint a pr – nem kerül semmibe.

    Oké, nekünk gyakori, hogy “kezdő” ügyfeleink vannak, akik még csak mostanában eveznek online vizekre, vagy legalábbis maximum egy-két minikampány tellett ki tőlük eddig. Remélem, hogy csak ők jönnek ilyen hülyeségekke és nektek ilyesmivel már nem kell hadakoznotok.

  4. Én két kisebb, de szakmai célcsoportot elérő portált üzemeltetek/szerkesztek. Nekem eddig is nehéz volt, és ezután is az lesz…
    Ráadásul vidékről álmodni sem merek semmi jóra, mert a fővárosi gittegylet mindent elvisz…
    Recesszió ide vagy oda.

  5. Én meg azt látom, hogy kezdenek leszállni a magas lóról a hirdetők, és mikor lehajolnak, észreveszik a ló lába között az aprócska virágokat, amiken eddig rendre átgázoltak. Ezek a virágok vagyunk mi, a kis portálok, reális, a felpumpáltnál 70-80%-al olcsóbb árakkal. Néhány hónapja beindult a biznisz.
    Kezdenek a p(i)aci szereplők észhez térni.

  6. “tovább erősödnek a teljesítmény-alapú hirdetési modellek, ha nem is az affiliate (miért is nem lép ez irányban valaki?)”
    Szerintem érthető, hogy a médiatulajok nem lépnek ebbe az irányba, mert egyelőre még nagyon kevés azon hirdetőknek a köre, akik portálja alkalmas és hatékony lead gyűjtésre vagy konkrét vásárlásra. A teljesítmény alapnak akkor van helye, ha a felelősség nem csak a médiatulajnál van hanem közösen vállalják a hirdetővel. A médiatulaj minőségi, jól célozható felületeket és eszközöket, a hirdető profi kreatívokat és jól működő, valóban vásárlást/lead gyűjtést segítő portált tesz bele a kampányba.
    Na most, jól működő, profi, netre való kreatív és profin felépített, web-ergonómiailag is működőképes (és nem öncélú) portál alig van még idehaza.
    Szerintem igazi mélyreható változás vagy akár boom a hazai online hirdetési világban akkor lesz majd, ha az e-kereskedelem széles körben beindul, elterjed. Addig max. a nagyobb sales house választékból adódó árverseny és csökkenő (normalizálódó) árak és némi átrendeződés ami reális.

  7. @GG Én úgy látom, hogy már most lenne igény ezekre a megoldásokra, sőt akár új hirdetőket is vonzana. Külföldiek is szokták kérdezni, hogy van-e ilyesmire lehetőség Magyarországon.

    A médiatulajdonosnak persze ez az utolsó dolog, ami megéri, ha ez a “rendes” sales-től vesz el büdzsét, nem pedig az amúgy kihasználatlan inventory-n generál plusz bevételt. Egyébként nem is médiatulajdonosnak lenne érdemes ez irányban lépni szerintem, hanem független szereplőnek, hiszen nem valószínű, hogy bármelyik konkurens szívesen talicskázná a pénzét mondjuk az Origóhoz, akinek már le is van fejlesztve a megoldása erre.

    Egyébként a nemzetközi networkökben is vannak a lead és sales alapú megoldások mellett sima átkattintás alapúak is, tehát nem jelentene feltétlenül akadályt a technikai háttér hiánya (pl. a megrendelés mérésére). A kreatívok általában kritikán aluliak az ilyen rendszerekben, csak a nagyobb retailereknek vannak normális(abb) kreatívjai.

    Btw rólatok lehet tudni már valami publikusat? Nagyon kíváncsi lennék!!!

  8. Értem én, hogy a külföldi megrendelők a kinti példák, minták alapján érdeklődnek a PPP megoldásokról, de ha egyszer a hazai webezők még alig vásárolnak, intéznek ügyet vagy kérnek konkrét ajánlatot online akkor engem speciel nehezen fogsz meggyőzni arról, hogy ebben az irányba kellene haladjanak óriás léptekkel a médiatulajok, alternatív sales house-ok.
    Magyarországon a versenyszféra nagyon sokat tett az online elterjesztésében, de egymaga kevés ahhoz, hogy beidegződéseket, szokásokat megváltoztasson. Az állam még nem lépett, kispórolta a rendszerből azt a jó pár tízmilliárdot, amivel megteremtődött volna idehaza a valódi online ügyintézés lehetősége. Kellenének még ezek a driverek ahhoz, hogy gyorsabban változzanak a fogyasztói szokások, hogy a túlzottan is offline aggyal gondolkodó átlagemberek digitálisra váltsanak és valódi keresletet mutassanak a webes vásárlásban. Amíg ez nincs meg, addig indíthatsz bármilyen profi, jól működő teljesítmény-alapú modellt, az nem lesz igazán sikeres és kifizetődő.
    A másik, sarkalatos kérdés az un. szabad kapacitás értelmezése. Miért annyira evidens, hogy ha nincs eladott banner egy hirdetési helyen akkor is kellene ott pörögnie valaminek? Megfigyelhető, hogy azoknál a portfólióknál és oldalaknál ahol nem égetik ki teljesen a helyeket, ahol ha nincs eladott kampány nem fut semmi, sokkal jobbak a kattintási eredmények.
    Lehet tudni rólunk :) Digitális tanácsadunk.

Ne tartsd magadban a véleményedet!