Webvideó

Van jó pár téma a todo (avagy megírandó topic) listámon, melyek közül az egyik a webvideó és a monetizálásával kapcsolatos lehetőségek, nehézségek. Jelentem, megelőztek, szerencsére pont olyanok, akiket amúgy is megkérdeztem volna. A Kreatív “műhelyében” jelent meg Major Gábor (AV Kreatív) Csíkok a videón c. cikke, melyet ezúton ajánlok szíves figyelmetekbe.

Ahhoz hogy a webvideó mennyire menő manapság, nem férhet kétség, ugyanakkor nem nehéz belátni, hogy a különböző – user generated, profi tévés és szerkesztett (fél)profi – tartalmak jogilag, minőség és reklámpotenciál szempontjából egyaránt eltérő kategóriába tartoznak. A hazai és külföldi példák mellett a cikk kitér a webvideó gyártás költségeire, illetve a lehetséges üzleti modellekre, ezen belül a hirdetési lehetőségekre is. A cikk a webvideós (hirdetési) megoldások körüli problémákkal – műszaki és mérési sztenderdek, valamint a “műfaj valódi arcának” hiánya – zárul. Nagyon jó kis összefoglalás, ami mögött láthatóan több éves gyakorlat áll. Ha még nem tettétek, olvassátok el.

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!

Kövesd a Rabbitblogot Facebookon, vagy iratkozz fel az rss/email értesítőre!

“Webvideó” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Miért erőltetik a Flash Playert a videások és a “kreatívok”? Nagyon sok gépen le se tudom játszani ezeket a videókat.

  2. Azért mert 88%-os a piaci részesedése a Silverlight 4-5%-ával szemben. A Windows Media önmagában pedig nem webes platform (ezért kellett a SL), így nem tudsz semmilyen interakciót (pl. reklám) vinni bele. Harmadik út pedig nincs. Amúgy nem csak mi erőltetjük, van pl. egy YouTube nevű cég is aki ezt használja, a sok marha meg megy utána…

  3. Érdekes például az mtv hozzáállása a webvideókhoz. Ugyan szerepel a beillesztéshez szükséges kód, de annak használatát előzetes írásbeli engedélyhez kötik…

  4. A flash videók kapcsán nincs egyetlen jó megoldás: a flash videóvá alakításban is vannak egylépcsős és kétlépcsős átalakító szoftverek.

    A flash videók lajátszása azért nem olyan egyszerű, mert egy lejátszót kell a videó köré generálni, ami gyakran egy swf fájl, ami gyakorlatilag egy flash fájl, szintén. (Muka, lejátszó ingyen letölthető!)

    De manapság minden az adattárolás és a sávszélesség körül zajlik: a legkisebb méretben a legjobb minőségben a flash videó tartja meg az adatot. (AVI 700MB, flash video kb 10-15MB … WMV és Mpeg2 a kettő között.)

    oliveR

Ne tartsd magadban a véleményedet!