Mihez kezdjek a site-ommal? (2. rész)

Az előző poszt az online sales house-okhoz való csatlakozás alapvető feltételeivel foglalkozott, most pedig az egyes – általam önkényesen választott =:) – szereplők részletes bemutatása következik.

A sales house-ok speciális irányvonala

A sales house-ok terjeszkedési iránya igencsak fontos kérdés, amikor egy site a legmegfelelőbb médiaértékesítési partnert szeretné megtalálni. Ezért érdemes külön-külön bemutatni az egyes sales house-ok irányvonalát.

1. ab&c Target

Az ab&c Target a hazai képviselője olyan brandeknek, mint az MSN, a Live, a Hi5, illetve várhatóan a Facebook. A nemzetközi oldalak bevonása a sales house terjeszkedésének első számú iránya. Emellett a teljes internetező közönség minél teljesebb lefedésére, és bizonyos bizonyos célcsoportok tömeges, ám jól elkülöníthető elérése törekednek: többek között további erősítésre a fiatalabb (14-25 éves), illetve az idősebb (35+) célcsoportban. Előnyt élveznek náluk azok az oldalak, ahol lehet targetáltan hirdetést elhelyezni (pl. MSN, Hotmail, Mydate). Fontos számukra az is, hogy minél több, tematikus csoportot alakítsanak ki, pl.: hír, fiatal és bulvár kategóriában.

Törekszünk arra, hogy az alapvető témák meglegyenek: hírsite, social network site, társkereső stb. Ha egy oldalnak magas a látogatószáma, szinte nem kérdés, hogy szerződünk, még akkor is, ha layoutban, minőségben nem a „legtrendibb” portálról van szó, vagy sok a konkurens, de a látogatottsági adatok, fejlődési irányvonalai az oldalnak meggyőzőek. Ezeknél az oldalaknál fontos, hogy ne csak bundle-ban, hanem önmagukban is eladhatónak találjuk őket. Alacsonyabb látogatószám, ám minőségi tartalom, egyediség +  erős affinitás a tulajdonos részéről a fejlődésre – ez az az eset, amit minden esetben jól átrágunk, megbeszélünk.” – fejtette ki Bézi Orsi.

2. Adaptive Media

Az Adaptive Mediánál a speciális irányvonalat a “sokszínűség” érvényesítése jelenti, mind a tartalmak, mind a lefedett célcsoportok szintjén. Fontos irány tehát, hogy bármilyen hirdetői megkeresésre tudjanak megoldást szállítani.

A két fő pillért a szórakoztatás (entertainment & lifestyle oldalak), illetve a gazdasági tematika jelenti, de számottevő az elérés a női célcsoportban is. A látogatottság általános növelése fontos, de már nem elsődleges szempont, hiszen mára a legnagyobb elérést nyújtó online portfoliók között találjuk őket.

Az Adaptive Media esetében három szempont játszik lényeges szerepet a sales house bővítésénél: a látogatottság, a lefedett célcsoport, illetve az élethelyzet, melyben elérjük a felhasználót az adott oldalon.” – mondta Sopov István. Élethelyzet alatt itt azt kell érteni, hogy a felhasználó milyen jellegű site-on éppen mit csinál: ugyanaz az ember egészen másként viszonyulhat bizonyos üzenetek befogadásához amikor egy social network oldalon időzik vagy amikor egy gazdasági témájú oldalon olvas cikket, tájékozódik…

3. Adnetwork

Az [origo] Adhouse részeként működő AdNetwork egy picit kilóg a sorból, hiszen itt egy több száz oldalt tömörítő hirdetési hálózatról van szó, mely automatizáltabb, így az adott site-tal történő előzetes egyeztetés nélkül is indulhatnak kampányok.  “Az elsődleges cél, hogy olyan oldalak kerüljenek a portfóliónkba, melyek ki tudják elégíteni a hirdetőink kívánságait, így ennek megfelelően válogatunk általában. Célcsoport szerinti megkülönböztetés nincs, hiszen minden célcsoportot keresnek a hirdetők (kit többet-kit kevesebbet), de mivel elég sok run of network jellegű kampányunk van, így szinte mindenevők vagyunk.” – mondta Gricz Móni.

A “mindenevésen” belül Móni szerint “ami jól értékesíthető, az a női tartalmak (ebből igényes szerintem kevés van), gazdasági oldalak, életmód oldalak. Ezek közös jellemzője, hogy fiatalos, AB státuszú a célcsoport (legyen nő, vagy férfi). Amiből hiány van, az a jó ingatlanos oldalak, életrevaló-igényes életmód oldalak férfiaknak-nőknek.

4. Atlantis Media

Kérdésemre, hogy van-e valamilyen speciális tejeszkedési stratégia az Atlantis-nál, Séra Detty sommásan annyit mondott, hogy “Nincs, hogyha érdekes a site, megfelel a kritériumoknak és a tulajdonosok meg tudnak állapodni vele – jöhet.

Detty-éknél olyan tartalomszolgáltatóknak érdemes próbálkozniuk, amilyen témájú oldal még nincs nekik. Ilyen például a gazdasági tematika.

5. Evo Media

Az Evo Media esetében a network-szintű látogatottság növelése jelenti az elsődleges szempontot. Ez alatt persze nem “akármilyen”, hanem jól eladható látogatókat kell érteni, praktikusan sokkal inkább hírolvasókat, mintsem csetelőket. Az Evo Media esetében a fő csapásirányt a prémium hírsite-ok bevonása jelenti, de nyitott a szezonálisan eladható oldalakra (ilyenek voltak pl. az EB és Olimpia kapcsán a sport tartalmak) és fiatalos tartalmakra is. Az Evo Media esetében fontos a “tipikus célcsoportok” lefedése, így – a többiekhez hasonlóan – itt is sikerrel járhatnának a minőségi női tartalmak.

Péli Árpi megemlítette azt is, hogy nem egyszerű megtalálni azokat a tartalmakat, amelyekre már megvan az igény, illetve lehet teremteni. A jelenlegi piaci viszonyok mellett nehéz is bevezetni új oldalakat, hiszen a hirdetők már megszokásból is a “szentháromságot” részesítik előnyben (Origo, Index, Sanoma).

6. Mommo Progressiv Sales House

Az ab&c Target “nemzetközi terjeszkedése” mellett a Mommo a másik olyan sales house, amelynek a többi szereplőétől lényegesen eltérő irányvonala van. Ők kimondottan közösségi kommunikációs a.k.a. webkettes szolgáltatásokat fognak egybe. Még egészen friss – másfél hónapos – kezdeményt jelentenek a hazai piacon, hozzátéve persze, hogy Bordás Móni sokéves Index-es tapasztalattal érkezett ide.

Ők eleve szűk site-tagsággal számolnak, és integrált megoldásban gondolkodnak. Ez utóbbi alatt azt kell érteni, hogy szerves tartalmi együttműködést és közös közösségi szolgáltatási rendszert szeretnének kiépíteni a csatlakozott oldalak között. Nem tudom, hogy ennek a gyakorlati megvalósítása mi lesz, de Móni kiemelte, hogy a site-ok tartalom szempontjából autonómok maradnak, s mindez “demokratikus” rendszerben működik majd.

A szolgáltatás, amire szívesen lecsapnának, azaz szívesen bevonnák a tagságba, az a freeTV.

A saját hálózat mellett szeretnék bekapcsolni más médiatulajdonosok és sales house-ok közösségi szolgáltatásait is, hogy hirdetői igény esetén a lehető legoptimálisabb közösségi média kombót tudják ajánlani. Kérdés persze, hogy mit szólnak majd ehhez a “nagyok”, akik szintén rendelkeznek sales apparátussal erre.

A Mommo részben saját tulajdonú site-okon értékesít felületeket – ilyenkor pedig mindig felmerül a kérdés, hogy lehet-e ezt a helyzetet kellően szakmai szempontból kezelni (értsd: a sajátot ajánlom ki, ahol minden bevétel az enyém vagy egy olyan tagot, ahol csak a bevétel egy részét kapom meg). Meglátjuk, mi lesz ebből, a magam részéről kíváncsian várom a fejleményeket.

Holnap folytatjuk az adok-kapok vonallal.

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!

Kövesd a Rabbitblogot Facebookon, vagy iratkozz fel az rss/email értesítőre!

“Mihez kezdjek a site-ommal? (2. rész)” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Kérlek Rabbit, folytasd ezt a remek sorozatot, ugyanis én is pont utakat kerestem a hirdetőkhöz, és ez egy remek összefoglalója mindannak, ami online hirdetési piac.

    Várom a következőt, hogy én is léphessek ezügyben tovább.

  2. Arról nem esett szó, hogy milyen veszélyei vannak egy sales house-nak?
    Mennyi jutalékot kér egy sales house?
    Miért jó az a hirdetőnek, hogy van + egy szereplő az értékesítési láncban?

  3. @Atisp Még lesz egy rész holnap, a jutalékról és a “veszélyekről” ott lesz szó. Azért tettem idézőjelbe, mert szvsz a sales house a sérülékenyebb, pl. bevezet egy site-ot, elfogadtatja a hirdetőkkel, az meg utána – ezen felbuzdulva – kilép.

    Egy site részéről mondjuk legyen az gyanús, ha bárki rögtön beígér valamilyen bevételt. :)

    A hirdetőnek (ügynökségnek) azért jó, hogy van plusz egy szereplő, mert a kampány tervezése során nem 15 kisebb-nagyobb site-tal, hanem egyetlen – ismert és hozzáértő (!) – kapcsolattartóval kell egyeztetnie. A nagyobb pénzek a nagyobb hirdetők kampányaiban vannak, ezeket pedig általában ügynökségek kezelik. Egy kis site jó eséllyel nem jut be egy ügynökséghez, a sales house viszont jó kapcsolatokkal rendelkezik. A sales house-ok sokszor több oldalt értékesítenek “csomagban”, mert az egyes site-ok esetleg önmagukban nem lennének elegendőek a hirdető igényeinek kielégítéséhez.

Ne tartsd magadban a véleményedet!