Affiliate marketing – Commission Junction (1. rész)

Egy ideje már izgalomban tart az affiliate marketing, és bosszantott, hogy alig tudok róla valamit. Éppen ezért bele is vetettem magam az egyik legnagyobb nemzetközi network, a Commission Junction tanulmányozásába.

Először is érdemes röviden tisztázni, mi az az affiliate marketing. A lényege meglehetősen egyszerű: a hirdető (kereskedő) szeretne eladni valamit, és ezért cserébe fizet tőle független site-oknak, hogy az ő termékeit, szolgáltatásait promotálják az oldalukon. Ez eddig akár “egyszerű” online hirdetés is lehetne, de messze nem erről van szó: a hirdető itt csak eredmények után fizet, akkor ha az adott site-ról érkező látogató megteszi a kívánt aktivitást: vásárol (“sale”), vagy kitölt egy formot, regisztrál stb. (“lead”). Ez tehát egy “pay-for-performance” modell, ahol a fizetett összeg lehet fix, illetve az eladott termék, szolgáltatás bizonyos %-a. Az affiliate network lényege pedig, hogy összehozza a hirdetőket és azokat, akik szívesen fogadnának hirdetést.

A Commisson Junctiont 1998-ban alapították Santa Barbarában (California) és mára már a világ minden táján vannak irodái. 2001-ben sikerült áttörést elérnie, amikor is elérhetővé tette az egyes hirdetők, közzétevő site-ok (publishers) és hirdetések teljesítményét (EPC – average earnings per 100 clicks, azaz átlagos kereset 100 CT után; illetve network bevételek). A Commission Junction networkje egyébként a CJ Marketplace névre hallgat.

Mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy – jelentkezés és felvétel után – a hirdető készít egy programleírást, meghatározza a feltételeket, átnézi és felülvizsgálja a programjára jelentkező site-okat és analizálja a program eredményességét. A közzétevő site pedig jelentkezik a hirdetők programjaira, hozzáférést kap kreatívokhoz (bannerek, text linkek, termék linkek stb.), pontosabban a mérőkóddal ellátott tagekhez, amelyket azután elhelyez az oldalán, email kampányában vagy keresőtalálatai között. Magyarországról egyébként hirdetőnek nem, publishernek viszont lehet jelentkezni. (Egyéb hasznos infók lelhetők fel a FAQ oldalon.)

(folyt. köv.)

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!

Kövesd a Rabbitblogot Facebookon, vagy iratkozz fel az rss/email értesítőre!

“Affiliate marketing – Commission Junction (1. rész)” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Ne tartsd magadban a véleményedet!