A pasiverseny hatásai

A Goldenblog partin, kedvenc bloggereimmel körülvéve született meg a fejemben az ötlet, hogy mókás dolog lenne kiírni “a hazai blogszféra legjobb pasija” versenyt. Némi vívódás után sikerült is kiválasztanom nyolc jelöltemet: Doransky-t, Kobakot, Tóth Benedeket, Mark.hu-t, Szántó Balázst, Konrádot, Darthwalkot és Pollnert. Rájuk lehetett szavazni a linkelt postnál.

Az utóbbi időben nem kevés szó esett az egyes blogszolgáltatók befelé fordulásáról (sőt ellenségeskedéséről) és arra gondoltam, egy ilyen konteszt alkalmat ad külső linkek elhelyezésére, így legalábbis annak hirdetésére, hogy a Blogteren kívül (mondjuk saját domain alatt) is van élet. Bulvármázba öntött blogajánló akart ez lenni a maga módján. Mivel az emberek szeretnek véleményt nyilvánítani, főleg ha az csupán egy kattintásba kerül, a szavazás adta magát. Amivel nem számoltam, az az, hogy a szavazás nagyon érzékeny területté vált a Goldenblog-Goldenfos eset után…

A versenyt a maga szintjén kezeltem, jó viccként, nem szándékoztam sem komolyan venni, sem előkészíteni vagy valamilyen módon kidolgozni, esetleg a szavazást “demokratikussá” tenni. Ez egy olyan verseny volt, ahol az általam – elfogultan – kiválasztott bloggerekre lehetett szavazni, és ahogyan Pollner mondta: az ötlet jócskán túlélte önmagát. Őszintén szólva egyáltalán nem számítottam arra, hogy – a Google Analytics mérése alapján – 5 nap alatt (szeptember 2-6.) 1,389 egyedi látogatót fog elérni, akik 1,894 oldaletöltést produkálnak és átlagosan több mint 5 percet (!) töltenek el a postnál. A hozzászólási kedv is igen magas volt, a versenyt a 131. kommenttel zártam le. Uborkaszezonban, a hétvége szélcsendjében indulva ez nem rossz teljesítmény.

 

A pasiverseny post oldalletöltéseinek alakulása

 

A pasiverseny post egyedi látogatószámának alakulása

Mi történt? Az ötlet személyes csatornákon keresztül eljutott a blogszolgáltatóhoz, aki “ez mekkora” felkiáltással azonnal vezérblognak jelölte a postot (a vezérblog a Blogter-címlap első számú, kiemelt bejegyzése). Ez a kiemelés önmagában még nem feltétlenül generál nagy forgalmat, egy izgalmas cím és kellően populáris (ha úgy tetszik: bulvár) téma kell hozzá. Ez meg is volt: a cím (“Blogszféránk legjobb pasija”) és az alatta szereplő “Szavazz!” felhívás kattintásra ingerel – kit ezért, kit azért. “Hű, na erre kíváncsi vagyok!” “Jéééézusom, ez meg mi a franc?” “Mi ez az állatság? lol” … A Blogter címlapról érkezett a látogatások 31,48%-a.

De honnan érkezett a többi közel 70%? Ez már sokkal érdekesebb kérdés. Nyolcból hét “versenyző” úgy döntött, hogy blogján is megemlíti a versenyt, ha úgy tetszik kampányol. Innen indult a mini-hype :) Az ő posztjaikról érkezett a látogatások 26%-a.

Minden bizonnyal az ő írásaik nyomán került ki a konteszt a Blogter és a nevezettek berkeiből, és vált újabb postok ösztönzőjévé. Sajátos módon közülük senkinek sem tetszett a verseny, enyhébb vagy erősebb, általában eléggé megalapozatlan kritikát fogalmaztak meg. Összességében elmondható, hogy az “ellentábor” sem volt egyöntetűen elutasító, a kritikák jó része nem jutott túl a személyes sértegetés szintjén. Az “ellentábor” nagyban növelte a post elérését, tőlük érkezett a látogatások közel 24%-a.

A teljes forgalomnak tehát a felét a versenyt támogató, illetve azt ellenző bloggerek generálták!

A pasiveseny post látogatói

Ami a szavazást illeti, nem lehetett eredményt hirdetni, hiszen valaki úgy érezte, jó poén belenyúlni kicsit a szavazatok alakulásába. (Ez is egy tanulság: ha legközelebb valamilyen szavazást rendezek, keresek egy megbízhatóbb pollhostot.) Egyébként a torzított szavazás is nagyjából az elején kirajzolódó eredményt hozta: az 1. helyezett Tóth Benedek lett, a 2. Doransky, a 3. pedig Kobak. Ezek után az a remek ötletem támadt, hogy a versenyzőkhöz átkattintó egyedi látogatók alapján hirdetek eredményt. Ez sem lenne azonban szerencsés, hiszen az eredmények többé-kevésbé követik felsorolásuk (linkjeik) sorrendjét. Nem véletlenül kerül többe egy szöveges hirdetés első hely, mint mondjuk az ötödik… Az első három helyezett ilyen megközelítésben Doransky (153 UV), Tóth Benedek (122 UV) és Kobak (102 UV) lenne.

A verseny tehát jócskán túlélte önmagát, sőt utóhatásaként a Goldenfos versenyt is jegyző “milícia” megrendezi saját versenyét bloggerinák számára. Elgondolkodtató volt Pollner kritikája, nem is annyira az elillanó látogatókról, hanem a “személyes szimpátia és a blogok összemaszatolása” kapcsán (125. komment). Erre csak azt tudom mondani – kellő komolysággal -, hogy a színvonalas tematikus blog és jóképűség összefüggésben ugyan nincs, de nem zárja ki egymást :) Én úgy gondolom, hogy kár komolyan venni egy efféle versenyt, ahogyan a látogatók elillannak, ugyanúgy elfelejtődik ez a konteszt is, anélkül hogy akár a blogszférára, akár a tematikus blogokra nézve bármilyen hatást gyakorolna. Csupán jó móka volt, és ha van tanulsága, akkor az az, hogy egy ártatlan apróságot is fel lehet fújni néhány blogger segítségével.

Az eset egyébként nem maradt hatástalan a tematikus blogomra sem (a Blogteres blogon feltűnő kép biztat az ide történő átkattintásra). A szavazás pörgésekor a tematikus blog látogatottsága többszörösére nőtt, de mint látható, a mini-hype elapadásakor visszatért a “normális kerékvágásba”, és bizony az RSS-emre feliratkozottak száma is ugyanannyi maradt. A látogatók tehát elillantak, ahogyan Pollner megírta…

 

A rabbitblog.hu oldalletöltéseinek alakulása

A rabbitblog.hu egyedi látogatószámának alakulása

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!

Kövesd a Rabbitblogot Facebookon, vagy iratkozz fel az rss/email értesítőre!

“A pasiverseny hatásai” bejegyzéshez 9 hozzászólás

  1. A grafikonon remekül látszik a hype, ez amolyan mini “digg-effekt”-nek néz ki.

    Az átkattintásokra meg _inkább_ a linkek sorrendje adhat magyarázatot, mint a szavazás. Pollhostról annyit, hogy democracy plugin beizzítva, legkozelebb majd azon fut a poll.

    Csak kell még egy ilyen jó ötlet :D

  2. darthwalk: én is azt írtam, hogy a linkek sorrendje miatt történt a legtöbb átkattintás Matyihoz :)

    bakura: köszi :)

  3. Én személy szerint nem szóltam be sem a Te külsőddel kapcsolatban, sőt nem emeltem ki egyetlen blogger külső megjelenését sem. Tény, hogy Doransky jelölése erős túlzásokkal élve is egy vicc, de hát ezt a véleményemet is megtartottam magamnak idáig. Azonban nem tetszik, hogy áltudományos módon zajlott az egész verseny, látogatottságmérés, átkattintás, elemzés, rah-blah, jól lehet valakinek ez a szakmája, nekem is van ilyen ember az ismertségi körömben, de ugyan ne elemezzünk már egy állítólagosan móka szinten lezajlott házi-kontesztet olyan művi alapossággal, mint ha mondjuk a 2010-es választások 1. fordulója lett volna.

    (Bár ki tudja, vannak azért arcok, akik postjai után megkockáztatom értelmesebbek mint bármely parlamenti képviselő. Bloggereket az Országházba! :))

  4. 1) Bár egyszer egy ügyfelemtől kapnék ilyen elemzést valamelyik kampányáról!

    2) Minden elemzésnek ez az értelme: “következésképp hogyan tovább?”

  5. suexID: A verseny nem akart “tudományos” lenni, így szvsz “áltudományos” sem lehet. Igen, móka volt, de ha már így “felkapták”, gondoltam érdemes megnézni, hogy mi történt – “szakmailag”. :) Ja, és Rabbit for President! :D

    Gábor: 1) Köszi :) 2) Igazából annyit akartam mondani, hogy “ez történt”. Mivel ez nem egy kampány volt (így nélkülözött minden előzetes tervezést vagy kiforrott koncepciót), és egyelőre további versenyeket sem tervezek, ennél nem is mennék tovább :)

Ne tartsd magadban a véleményedet!