Csak semmi kiguglizás

Alig egy hónapja vette fel a Merriam-Webster Online Dictionary a következő szócikket:

Main Entry: goo·gle
Pronunciation: 'gü-g&l
Function: transitive verb
Inflected Form(s): goo·gled; goo·gling /-g(&-) li[ng]/
Usage: often capitalized
Etymology: Google, trademark for a search engine
: to use the Google search engine to obtain information about (as a person) on the World Wide Web

Első ránézésre semmi gond sincs vele: korrekt, informatív, és tartalmazza a szó etimológiáját is. A Google “védjegyügyi szaktanácsosa” azonban kisütötte, hogy ez bizony egy bejegyzett védjegy helytelen használata!

Az egész ügy a Washington Post cikke nyomán indult, amelyben azt találták mondani, hogy “Google, the word, now takes its place alongside the handful of proper nouns that have moved beyond a particular product to become descriptors of an entire sector–generic trademarks.”

Válaszul a lap hamarosan – pontosabban postafordultával, kézírással címzett borítékban :) – kézhez vehetett egy okító levelet a google Google szó helyes használatáról.

Helyes: “He ego-surfs on the Google search engine to see if he’s listed in the results.”

Helytelen: “He googles himself.”

Helyes: “I ran a Google search to check out that guy from the party.”

Helytelen: “I googled that hottie.”

Nem nagyon értem a védjegy körüli aggodalmakat. A “to google” a fenti példákban sem a “search” szinonímája, hanem egyszerűen “keres a Google-lal”. Yahoo-val nyilván nem lehet to google… Pontosan úgy szerepel a “to google” a fenti példákban is, ahogyan a köznapi szóhasználatban már amúgy is elterjedt…

A Google, úgy látszik, nem kíván beállni azon védjegyek sorába, melyek átmentek a köznapi használatba főnévként, igeként. Pl. a Cambridge Dictionary-ben megtalálhatjuk a to xerox-ot (= “to make a copy of a document by using a Xerox machine”), az aspirint (= “a common drug which reduces pain, especially headaches, fever and swelling”), a Bakelite-t, a Dictaphone-t, a Frisbee-t, a wellingtont, a Jeep-et, a Rollerblade-et, a zip(per)t és egyebeket… Ez szerintem inkább megtiszteltetés, mintsem jogi probléma, de a gugli tudja…

Szóval csak semmi kiguglizás!

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!

Kövesd a Rabbitblogot Facebookon, vagy iratkozz fel az rss/email értesítőre!

Ne tartsd magadban a véleményedet!